Dlaczego warto wypróbować ten przepis?
- wszystko przygotowujemy w domu, domowymi urządzeniami,
- jest tani w przygotowaniu,
- świetnie nadaje się na imprezki :D
- po przygotowaniu kurczaki rozchodzą się jak świeże bułeczki,
- został on wielokrotnie sprawdzany przeze mnie i moich znajomych,
- gwarancja pyszności :P,
No to do dzieła !
- Skrzydełka dzielimy na 2 części (odcinamy lotkę), piersi kroimy na kawałki o podobnej wielkości, najlepiej paski,
- Wrzucamy do miski i marynujemy:
- zalewamy wodą (nie za dużo, tak aby tylko przykryć kurczaka)
- dosypujemy przypraw: chili, cury, przyprawa do kurczaka oraz różne zioła (zależnie od upodobań),
- mieszamy nasze kawałki kurczaka w tej wodzie z przyprawami przez 3min, później odstawiamy je na ok. 10min
- Następnie wylewamy wodę i wkładamy kurczaka do lodówki na 2 godziny. Ładnie nam się przegryzie.
- Czas na panierowanie:
- do talerza wsypujemy mąkę i znów przyprawy - chili, cury, przyprawa do kurczaka, trochę soli i pieprzu,
- kawałek kurczaka wkładamy do mąki, obracamy nim kilka razy,
- następnie dosłownie na sekundę wkładamy kawałek kurczaka do wody tak, aby cała część przykryła woda,
- namoczonego kurczaka wrzucamy z powrotem do mąki z przyprawami i dokładnie panierujemy.
- Teraz nasze kawałki kurczaka są gotowe do wrzucenia do oleju,
- wkładamy je na głęboki olej na 13-15 minut. Należy uważać, żeby się nie stykały bo mogą się posklejać.
- Wyciągamy i możemy podawać,
- Smacznego :D
Nie spodziewałem się, że można go tak łatwo zrobić. Dziś biorę się za testowanie :D
OdpowiedzUsuńDziś wypróbowałam i muszę powiedzieć, że kurczaczki nie smakują jak te z KFC, smakują o wiele wiele lepiej:DD
OdpowiedzUsuńSą super, dzięki za przepis !!!
OdpowiedzUsuńhehe blog dopiero co powstał a tu już 3 pozytywne komentarze:D
OdpowiedzUsuńDziękuję wszystkim
Witaj,
OdpowiedzUsuńRównież próbowałem zrobić podobną panierke i powiem Ci, że taki kurczak jest dużo lepszy, niż jak dotąd robiłem w panierce z bułki tartej.
Oby więcej takich przepisów,
Pozdrawiam
Cześć, mógłby ktoś podać ilość poszczególnych składników? Chodzi mi o przyprawy. I temperatura oleju. Mam frytkownicę więc mogę regulować temperaturę.
OdpowiedzUsuńRewelacja :)
OdpowiedzUsuńwychodzą pyszne
OdpowiedzUsuńBardzo pyszne ale podaj składniki bo dawałam na oko ;)
OdpowiedzUsuń